RSS
 

Fastelavnsboller – my way

16 Feb

Så blev det atter en gang tid til fastelavnsboller. Det er egentlig syndt, at man kun bager dem éen gang om året – men på den anden side er det nok sundt nok for kalorieindtaget.

Som I måske har bemærket er der stor forskel på, hvad der er den “rigtige” fastelavnsbolle, og hvis man fortæller folk at de er inviteret på fastelavnsboller forestiller de sig typisk en cremebolle med glasur, wienerbrødsdej med flødeskum eller vandbakkelser med fyld. Jeg er opflasket med den sidste, og det er derfor I nu får min version af den traditionelle spise.

Jeg sad på vej hjem i s-toget den anden dag, og spekulerede på hvordan min perfekte fastelavnsbolle skulle være. Jeg kan somsagt ikke komm udenom at basen består af vandbakkelsesdej og at der derudover normalt indgår en slags creme. Jeg sad længe og spekulerede over, hvad der kunne være lækkert i sådan en sag og endte op med at jeg foretrækker de fastelavnsboller, hvor der er en smule chokolade eller nougat som kontrast til den bløde creme.

Jeg satte mig derfor for, at lave en fastelavnsbolle med bund af mørk chokoladeganache og top af rørt blåbærskum. Opskriften er som følger:

Vandbakkelsesdej:
5 – 6 stk.

100 g smør
2 dl vand
125 g mel
et nip salt
3 store æg
1 knsp bagepulver

Smelt smør i vand, tilsæt mel og bagepulver på én gang. Rør grundigt og tag gryden fra varmen. Tilsæt sammenrørt æg når massen er let afkølet. Bland grundigt.

Kom dejen i sprøjtepose og sprøjt dem i så stor diameter som du gerne vil have dine endelige boller (de hæver primært i vejret). Bages ved 200 g i ca. 15-20 min. Afkøles på rist. Undgå at åbne ovnlågen de første 10 minutter og lad også være med at springe rundt i køkkenet mens de bager, af fare for at bollerne falder sammen. Når de kommer ud kan du med fordel klippe lidt huller rundt i kanten af bollen (dér hvor du alligvel skal flække den senere) for at lukke varm luft ud. Igen for ikke at de skal falde sammen.
Mens bollerne køler kan du gå igang med at lave chokoladeganachen.

Chokoladeganache:

1 dl fløde
100g mørk, god chokolade

Opvarm fløden til kogestadiet. Lad de stå et øjeblik mens du hakker chokoladen fint. Kom chokoladen i en skål og hæld den varme fløde henover. Lad massen stå et øjeblik uden at røre. Når der er gået 3-5 minutter begynder du forsigtigt at røre i midten af skålen. Bliv ved med at røre i små bevægelser til massen emulgerer og du langsomt kan begynde at røre i større og større bevægelser. Det kan sagtens tage lang tid! Lad endelig være med at piske vildt og voldsomt i troen om, at det hjælper. En chokolade ganache tager den tid, en chokoladeganache skal ta’!

Blåbærskum:

En halv bakke blåbær
3 dl fløde
Sukker

Mos blåbærene (eventuelt blend dem, som jeg gjorde). Pisk dernæst fløden til skum og tilsæt endelig 1-3 tsk sukker (efter smag) til fløden. Når flødeskummet er stift vender du forsigtigt din blåbærmos i skummet med en dejskraber. Pas endelig på med ikke at give den for meget væske så skummet bliver for flydende.

Flæk nu dine fastelavnsboller, smør bundene med chokoladeganachen og sprøjt blåbærskum på toppen. Afslut med låget til vandbakkelsen og drys eventuelt et lag fint flormelis henover toppen.

 
 

Leave a Reply